Roman af Henning Prins: Ramsherred  

JOHS. H. CHRISTENSEN i JYLLANDSPOSTEN
Offentliggjort 11.04.09 kl. 03:00

Henning Prins har begået et vellykket andet bind om drengen Tobias, som både underholder og stemmer til eftertanke.

Roman Henning Prins: Ramsherred. Forlaget Forumdanorum
300 sider, 230 kr. Kan bestilles hos alle boghandlere, netboghandlere eller på www.forumdanorum.dk 

Som tilfældet var med Henning Prins' roman fra sidste år, ”Heksen”, står hans kone, tegneren Anne-Marie Steen Petersen, også for omslaget til den nye. Forsiden på den første viste et stråtækt bindingsværkshus, ”et gammelt snavset hus i landsbyen Tingsø”, som der står i bogens allerførste sætning. I romanens sidste sætninger er hovedpersonen, den 11-12-årige Tobias, en knægt i slægt med Mark Twains Tom Sawyer, på vej væk fra landsbyen ud i den store verden.

Han ankommer til en stor provinsby, Godtved. Jeg vover et gæt og siger virkelighedens Helsingør. Bogens forside viser en gade med gamle borgerhuse med udhæng. Den fører op til en kirke, en stiliseret version af Grundtvigskirkens facade. Altså: Vi er i byen og i tiden omkring Napoleonskrigene, Slaget på Reden nævnes. Men netop valget af Grundtvigskirken, der er bygget langt senere (1921-40), peger frem mod det ny- og opbrud i det danske samfund, som var på vej.

Skønt livlig og nærværende kommer Tobias til foregribende og symbolsk at inkarnere den historiske udvikling, som var nært forbundet med Grundtvigs person og virksomhed. Men foreløbig er det Oplysningstiden, som blomstrer frem i romanen.  
 

Fra land til by  

Som Andersen Nexøs Pelle flytter også Tobias fra land til by, samtidig med at han modnes i puberteten og vokser ud af den mytologiske barndom med dens symbolske figur, ”Heksen”, kaldet Lussemor, der henrettes i slutningen af første bind. Hun er ”klog kone” med forstand på lægeurter og sygdomme. Sin lærdom fra hende har Tobias i en stor kiste, men i løbet af handlingen internaliseres dens indhold, som han optager i sig som viden og indsigt. Her realiseres det, som han indså til sidst i første bind, »at han havde fået en arv, der enten ville blive en ubærlig byrde, hvis han ikke tog den op, eller netop ville blive lettere, når han forstod, hvor tung den var«. Tobias forstår.  

Også ”Ramsherred” slutter med opbrud, denne gang fra provins til hovedstad. Forinden har Tobias frekventeret latinskolen, haft logi hos en fornæret madam, været gennem talrige dramatiske konflikter, fået tre venner, hvoraf den ene er noget ustabil, og tilegnet sig en lærdom, som bygger videre på den, han havde med sig fra Tingsø og Lussemor.

 

Næsten filmisk  

Byen Godtved, dens topografi og mennesker i alle klasser fra de elendigste til de rigeste og mest skurkagtige, dens bander og kriminalitet, dens stank og tilsvinede gader skildres sanseligt og farverigt og med en bevægelighed, der i passager virker næsten filmisk. De tre venners tur i sne gennem natten ud i en skov for at hente Lussemors af Tobias godt gemte kiste med urtemedicin og lægekunst affattet i kode kunne selveste Carit Etlar ikke have præsteret mere medrivende og spændende. Og det er ment som en ros.  

Også Godtved bliver for lille og for snæver for Tobias, så til sidst er han igen på vej, nu mod København, indstillet på den lange rejse, som ikke kun går over geografiske afstande, men svarer til læreårenes udvikling mod mands modenhed.

 

Underholdende og klog  

Det er en dejlig, underholdende og klog roman, Henning Prins har begået, så man er godt underholdt og stemmes til eftertanke. Sproget er veloplagt og smidigt og fanger fint Tobias' første spæde forelskelse. Samtidig kaster bogen et forklarende lys tilbage over den første, mens Tobias' lysende bevidsthed vendes mod fremtiden.  

Det irriterer forfatteren, hvis man antyder atavismer i hans tekst. Men jeg løber risikoen. På side 35 synges der et vers af salmen ”Vi pløjed og vi såd'e”. Ganske vist er den i sin oprindelige og noget anderledes metriske form fra 1782, men den version, der her citeres er Jakob Knudsens fra 1891.  

Det skal dog ikke hindre nogen og slet ikke mig i at se frem til det tredje bind af unge Tobias'eventyr.

                                             Johs. H. Christensen

 

Forside